Succesvol zakelijk bloggen? Maak een blogplan en volg deze 5 stappen

Bloggen is een goede investering. Zeker als je accountant of adviseur bent.
Jij hebt namelijke unieke expertise en kennis in huis en er bestaat geen betere manier dan dit met bloggen online te profileren.
Maar succesvol bloggen blijkt in de praktijk toch nog een behoorlijke opgave te zijn.
Waar loopt het vaak spaak?
1. “Ik heb geen tijd”
Oplossing: besteed het bloggen en plannen van je content uit.
2. “Ik ben geen goede schrijver”
Oplossing: overweeg het maken van podcasts of video’s óf besteed het redigeren van je blogs uit.
3. “Bloggen komt op ons kantoor toch niet goed van de grond”
Oplossing: lees dit blog goed door en maak een blogplan.
Hoe begin ik met bloggen en hoe houd ik het goed vol?
Of je nu voor jezelf blogt of met meerdere collega’s een blog bijhoudt, je hebt een plan nodig waar je je aan vast kunt houden.
In dit artikel beschrijf ik de 5 stappen naar een succesvol blogplan (niks fancy, het plan past gewoon op één A4) . Dit is dan je basis om zakelijk bloggen echt in de praktijk te gaan brengen.
1. Blogdoelstellingen
Doelen zorgen ervoor dat je gemotiveerd blijft en gewoon doorgaat met je blog. Bloggers met doelen zullen niet snel stoppen, bloggers zonder doel wél!
Wat moet een blog opleveren, wil je dat klanten contact met je opnemen of wil je werken aan je zichtbaarheid als ‘to-go expert’?
Voorbeelden van blogdoelstellingen zijn:
- Je wilt je naamsbekendheid vergroten;
- Je wilt jezelf neerzetten als expert;
- Je wilt je producten of diensten onder de aandacht brengen;
- Je wilt meer offerteaanvragen ontvangen;
- Je wilt nieuwe lezers en daarmee uiteindelijk nieuwe klanten werven;
- Je wilt meer interactie met je doelgroep.
Zo is mijn hoofddoel: mijzelf laten zien als expert door de marketingvragen die (mogelijke) klanten hebben, in mijn blogs te beantwoorden
Kun jij in één zin jouw hoofddoel beschrijven?
Vaak heb je een hoofddoel en enkele doelen die ondersteunend zijn. Kijk dus ook zeker naar lange en korte termijn doelen. Het lange termijn doel is vaak je stip op de horizon (bijvoorbeeld voor het komende jaar), de korte termijn doelen zie ik als stappen naar (doelen per maand of kwartaal).
Maak vooral je korte termijn doelen meetbaar, maak ze SMART. Bijvoorbeeld dat je gaat voor een stijging van 10 nieuwsbrief abonnees, 50 nieuwe volgers op je LinkedIn pagina of 2 nieuwe offerteaanvragen per maand.
2. Blogdoelgroep
Je blog stem je af op het type klant dat je wilt aantrekken. Die doe je door de inhoud naadloos aan te laten sluiten op zijn of haar uitdagingen, vragen en wensen.
Ga hierbij uit van je allerbeste klanten.
Beschrijf dus in deze stap de kenmerken van je doelgroep, de vragen en de uitdagingen die ze mogelijk hebben in relatie tot je dienstverlening. Geef ook aan waar deze doelgroep zich online bevindt zodat je weet via welke marketingkanalen je ze kunt bereiken.
Eigenlijk zou in een oogopslag duidelijk moeten zijn waar een blog over gaat maar vooral ook: wie de doelgroep is. Internetlezers zijn snel, en als ze een verkeerde eerste indruk krijgen zijn ze in no-time weer weg.
3. Blogonderwerpen en invalshoek
Ga pas onderwerpen opschrijven als je de rode draad van je blogs helder hebt. Dit moet dus een match zijn tussen jouw expertise en wat leeft bij je doelgroep.
Om te beginnen bieden de veelgestelde vragen op kantoor, succesvolle klantcases en actualiteiten ongetwijfeld al de nodige input.
Hoeveel onderwerpen heb je nodig het aankomende jaar? Maak een lijst van mogelijke onderwerpen en breng hier prioritering in.
Leg de periodegebonden onderwerpen direct vast in in je contentplan. Denk aan terugkerende inhaakmomenten zoals Prinsjesdag en de IB-aangifte maar ook bijvoorbeeld bepaalde wetswijzingen die al zijn aangekondigd.
Bepaal per onderwerp ook steeds de invalshoek. Maak je een serie van blogs die starten met een klantcasus? Vertel je een verhaal in de vorm van een klantgesprek? Of geef je de gevolgen weer van een nieuwe wetswijziging?
Vergeet ook niet bij elk onderwerp te formuleren wat de letterlijke klantvraag voor dit blog zou kunnen zijn. Wat wil je met dit blog bereiken en wat wordt de call-to-action?
Kijk ook regelmatig naar eerdere succesvolle publicaties van jou of van je collega’s. Actualiseren en hergebruiken kost minder tijd en is een prima manier om je content relevant te houden.
Bekijk ook even mijn eerdere blog over goede blogonderwerpen indien je nog inspiratie zoekt.
4. Blogplanning
Maak van bloggen een vaste gewoonte, ik zou zeggen minimaal 1 keer per maand. Voor het schrijven en contentplanning kom je met 3-4 uur per maand al een heel eind. Ga alleen schrijven als je het leuk vindt en daar redelijk bedreven in bent.
Leer te werken met een contentkalender. Daarin leg je voor een langere periode ideeën voor blogartikelen vast. Het beste is om in ieder geval per kwartaal vooruit te werken.
Een blogplan en contentkalender zorgen ervoor dat bloggen meer gaat leven binnen je organisatie. Schakel eventueel hulp in om je blogs te redigeren of de rode draad van je contentplan in de gaten te houden.
5. Blogpromotie en -analyse
Je mag dan een concreet doel hebben geformuleerd, bijvoorbeeld 1000 websitebezoekers per maand, maar hoe ga je dat doel bereiken?
Leg daarom ook vooraf je ideeën voor promotie vast.
Bepaal per blog de belangrijkste zoekwoorden. Geef bijvoorbeeld aan hoe je je blog op LinkedIn onder de aandacht gaat brengen. En schrijf op bij welke artikelen je nieuwsbrief op welke wijze gaat inzetten.
Overweeg ook om een weggever te maken die je vervolgens kunt aanbieden bij meerdere blogs (meer hierover in mijn volgende blog, ontvang een notificatie wanneer dit blog online staat).
Het motiveert natuurlijk enorm wanneer je ziet dat het aantal websitebezoekers per maand stijgt, je bereik op LinkedIn toeneemt of als je al informatieaanvragen krijgt. Houd je statistieken daarom structureel bij om hier goed zicht op te blijven houden.
Uiteindelijk heb je het meeste profijt van je blog, als je blogs langer op je website staan. Als Google je eenmaal weet te vinden, zul je sneller in meerdere zoekresultaten naar boven komen.
Bekijk voor nog meer promotionele aandachtspunten ook even mijn blogpromotie blog.
Je blogfundering ligt. Je bent er klaar voor. Helaas is er geen truc voor snelle resultaten. Blijven je resultaten uit na minimaal 3 maanden bloggen? Laat mij dan eens met je meekijken.