Blog

Nieuws

Employer branding voor het accountantskantoor: 3 do’s

Werken aan een sterk merk voor het aantrekken van nieuwe, ideale klanten? Ik hoor je al zeggen: “No way! Eerst maar eens nieuwe medewerkers aantrekken.”

Recent onderzoek van Accountancy Vanmorgen bevestigt dit als belangrijk pijnpunt bij kantoren. Gemiddeld willen kantoren zo’n 20-25% in personeel groeien. Als accountantskantoor is en blijft het de komende jaren zeer uitdagend om talentvolle, gekwalificeerde medewerkers aan te trekken.

Wat ga jij doen? Op de oude voet verder of ben jij benieuwd naar welke kansen je in ieder geval kunt benutten?

Het is duidelijk dat de traditionele manier van werven niet meer werkt. Employer branding daarentegen zeker wél.

Hoe ga je als accountantskantoor aan de slag met employer branding? In dit blog geef ik je 3 korte, maar effectieve tips om te werken aan een sterk werkgeversmerk.

Tip 1 Onderzoek wat jullie kantoor nou echt anders maakt (toon karakter!)

Wat is je DNA ofwel merkpersoonlijkheid (zie mijn vorige blog) Hoe voelt het om bij jouw kantoor te werken? Wat is de gemeenschappelijke deler van de collega’s? Verzand niet in algemeenheden, maar kies duidelijk positie en toon karakter. Invulling geven aan je DNA zorgt er niet alleen voor dat je de juiste kandidaten aantrekt, maar zorgt ook voor meer commitment bij je huidige collega’s. Dit voordeel komt verder terug in tip 3.

Juist in deze tijdgeest is het DNA van je organisatie bepalend voor de intrinsieke motivatie van je medewerkers. Voelen ze zich verbonden en betrokken bij de doelen die je organisatie nastreeft en ervaren ze dat hun bijdrage daaraan belangrijk is?

Tip 2 Maak voordelen zo concreet mogelijk met echte verhalen uit de organisatie (bewijs!)

Laat gezichten (geen stockbeelden) en persoonlijke verhalen zien die je voordelen als werkgever bewijzen en dus kracht bijzetten. Maak het zo concreet mogelijk en gebruik de letterlijke quotes van collega’s. Wat betekent een goede privé-werk balans voor jouw kantoor? Vraag vooral de collega’s die eerder bij een ander kantoor hebben gewerkt. Benoem daarbij juist de twijfels die ze bij overstap hadden, dit zorgt ervoor dat twijfelende kandidaten zich hierin herkennen en dus wel eerder de stap durven maken. Deel deze persoonlijke verhalen consequent.

Tip 3 Betrek collega’s: zij zijn je beste ambassadeurs (motiveer!)

Volgens onderzoek van Randstad vindt 35% van de werkzoekenden een nieuwe baan via hun eigen netwerk. Via-via of het persoonlijke netwerk LinkedIn is dus goud waard. Zorg dat huidige collega’s over jou als werkgever gaan praten op verjaardagen. En voor online geldt: forceer ze niet om op die deel-knop te drukken (alleen delen van een bericht krijgt nauwelijks bereik op LinkedIn), maar stimuleer dat ze in eigen woorden een toelichting schrijven.

Voorwaarde om van deze tip een succes te maken, is dat je medewerkers dat alleen doen als ze oprecht hun verhaal vertellen. Bijna iedereen prikt namelijk door marketingtrucs heen.

Dus: hoe beter je zorgt dat je huidige medewerkers alle reden hebben om enthousiast, gemotiveerd en tevreden te blijven, hoe groter de kans dat ze mensen in hun persoonlijke netwerken laten weten hoe aantrekkelijk jij als werkgever bent. Hier kan werkelijk geen wervingstool tegenop.

 

Ik hoop dat deze 3 tips je helpen je arbeidsmarktcommunicatie nog eens kritisch onder de loep te nemen. Employer branding is een duurzame oplossing, maar wel een waar je vaak pas op de langere termijn de vruchten van plukt.

Heb je hulp nodig met bovenstaande tips? Of is je capaciteitsprobleem zó nijpend dat je op zoek bent naar alternatieve oplossingen?

Bonustip. Denk in dat geval bijvoorbeeld eens aan een exitstrategie voor niet-strategische, ik noem ze zelf ‘ondankbare’ qua omzet of winst maar misschien ook gedrag, klanten om meer lucht in je capaciteit te krijgen óf overweeg eens het inzetten van remote teamleden binnen Europa

Benieuwd hoe dit werkt? Neem even contact met mij op, ik vertel je er graag meer over.

 

 

 

 

 

Reageer